Skip to main content

Een belangrijk onderdeel van je interieur; de eethoek. Een fijne plek centraal in het huis. Met de juiste styling is het de perfecte plek om uren te tafelen. Maar hoe begin je met het creëren van jouw ideale eethoek? Het begint allemaal met het kiezen van het juiste formaat! Om het juiste formaat van je eetkamertafel te bepalen, zijn er een paar belangrijke punten om rekening mee te houden. Waar komt de eettafel te staan? Heb je een aparte eetkamer, of komt de tafel in een leefkeuken te staan? Hoeveel ruimte is er beschikbaar? En hoeveel zitplaatsen zou je graag willen? Met het antwoord op deze vragen, en onderstaande praktische tips, bepaal je eenvoudig de juiste afmetingen.

Hoeveel loopruimte is er rondom de eettafel nodig?

Een eetkamertafel komt het beste tot zijn recht wanneer deze in verhouding is met de ruimte. Niet te groot, maar ook niet te klein. Hiervoor dien je rekening te houden met de loopruimte. Het is fijn als er voldoende loopruimte overblijft wanneer je de eetkamerstoelen naar achteren schuift. Reserveer hiervoor ca. 80 cm.

Aantal personen en de grootte van je tafel

De afmetingen van jouw perfecte eettafel zijn ook afhankelijk van het aantal personen waarvoor de tafel geschikt moet zijn. Per persoon moet je rekening houden met ca. 70 cm breed. Een eetkamerstoel is meestal 60 cm breed. Bij het dineren is het prettig om wat meer beweegruimte te hebben, vandaar dat we uitgaan van 70 cm per stoel. Wil je met drie personen naast elkaar zitten? Een eetkamertafel met de lengte 200/220 cm is dan perfect. Vergeet de tafelpoten niet! Vallen deze binnen het blad, of ga je voor een spinpoot in het midden? Dit heeft ook gevolgen voor de juiste afmeting. Twijfel je over de juiste afmeting? Vraag het onze interieurexperts!

De breedte van je eetkamertafel bepalen

Zorg ervoor dat de lengte en breedte van je tafel met elkaar in verhouding zijn. Bij een eettafel van max. 240 cm past een tafelblad van 90 à 100 cm breed. Is je tafel groter? Dan is een breedte van 110 cm gebruikelijk. Wil je jouw tafel meer lengte geven? Kies dan juist voor een smaller blad (minimaal 80 cm). Met een breder blad heb je natuurlijk een grotere oppervlakte om je tafel gezellig te dekken, of te stylen! 

Dit waren onze tips om jouw eetkamertafel prachtig uit te laten komen. Kom je er niet uit? Dan helpen we je graag verder in onze inspirerende woonkamer!


Meer informatie?
Wij helpen je graag!

Vul hieronder je gegevens in en wij sturen je meer informatie over het geselecteerde onderwerp.

Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!

Ben jij een hippe kip, die de woontrends op de voet volgt? Dan ga je deze blog leuk vinden! Maar ook als je bij jouw gevoel en stijl blijft, doe je zeker nieuwe ideeën op!

Tijdloos Beige

De lichte kleurtonen als beige, ecru en off white, gaan we veel zien dit jaar. Waar we afgelopen jaren nog wat voorzichtig waren met het toepassen van de beigetinten in het interieur, kunnen we het niet meer wegdenken. Een mooie grote zitbank in een zachte beigetint, die een frisse uitstraling geeft en eindeloos te combineren is met andere accentkleuren. Grove stoffen worden nog steeds veel toegepast, die het geheel een stoere look geeft. Combineer verschillende tinten beige met elkaar, zodat je een ton-sur-ton effect krijgt, wat een rustige en warme basis vormt!

Bruin is het nieuwe zwart

Waar we afgelopen jaren veel zwart voorbij hebben zien komen in vakkenkasten, tafels, en andere houten elementen, zien we dat het langzaam vervangen wordt door donkerbruine tinten. Het is natuurlijk niet toevallig dat dit prachtig combineert met de warme beige tinten. De diepbruine houtkleuren roepen warmte en comfort op. Je kan het toepassen als accentkleur in je salontafel, maar ook in een groter geheel zoals in een kastenwand of je keuken.

Touch of brons

We zien de kleur brons helemaal terugkomen, vooral in de ‘harde’ materialen, zoals staal en aluminium. Deze kleur heeft een hele luxe, tijdloze en warme uitstraling. Tof om als accentkleur terug te laten komen in bijvoorbeeld een taatsdeur, de poten van je eetkamerstoelen of de grepen van de kastenwand. Durf je uit je comfortzone te stappen? Ga voor een bronzen behang of tegel, en laat dit de eyecatcher van jouw interieur zijn! Wil je nog meer inspiratie op doen, of eens sparren met een van onze interieurtovenaars over een interieurstijl die bij jou past? Laat het ons weten, en kom gezellig langs!

Meer informatie?
Wij helpen je graag!

Vul hieronder je gegevens in en wij sturen je meer informatie over het geselecteerde onderwerp.

Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!
Veld is verplicht!